Randevu ve Bilgi Hattı: +9 0539 940 18 55
YAŞA BAĞLI MAKÜLER DEJENERASYON (SARI NOKTA HASTALIĞI)
Maküla bölgesi retinada keskin görmeyi sağlayan alandır. İleri yaşlarda (60 yaş üstü) en sık körlük nedenleri arasında yer alan ve halk arasında ‘sarı nokta hastalığı’ da denilen yaşa bağlı maküla dejenerasyonunda (YBMD) bu bölgedeki hücrelerde hasar oluşmaktadır. Risk faktörlerinin başında yaşlılık, genetik, sigara kullanımı, obezite, kötü beslenme, UV ışığına fazla maruz kalma gelmektedir.
Hastalığın Belirtileri
• Görme kaybı
• Cisimleri, çizgileri eğri veya kırık görme
• Göz önünde karartılar
• Görme kalitesinde bozulma
• Renk görmede bozukluklar
Risklerden yaş ve genetiği ortadan kaldırmak mümkün değildir. Fakat diğer riskler kontrol edilebilir. Hipertansiyon varsa kontrol altına alınabilir. Sigara içiliyorsa bırakılması gerekir. Güneş için filtreli güneş gözlüğü takılması gerekir. Beslenmede ise Akdeniz diyeti önerilir.
Hastalarda en sık görülen (%90 oranında) ‘kuru’ tip olup görme kaybı yavaş olarak gelişmektedir. Hastaların yaklaşık %10’unda görülen ‘yaş’ tipte ise görme kaybı hızlıdır. Yaş tipteki olguların tedavisinde göz içine anti-VEGF denilen ilaçların enjeksiyonu kullanılmaktadır.
Az görmeye yardımcı olmak üzere teleskopik gözlükler kullanılabilir. Uygun olgularda göz içine teleskopik lensler yerleştirilebilir.