Randevu ve Bilgi Hattı: +9 0539 940 18 55
RETİNAL YIRTIK VE RETİNA DEKOLMANI
Gözün içerisinde görmeyi algılayan sinir tabakası olan retina normalde gözün iç duvarına yapışık vaziyettedir. Gözün arka boşluğunu dolduran, jel kıvamındaki vitreus ise retina tabakası ile zayıf bir yapışıklık gösterir. Yaşlanma veya bir takım hastalıklar neticesinde vitreus içerisinde bozulmalar olur ve retina tabakasından ayrılmaya başlar. Ayrılma esnasında hasta tarafından ‘ışık çakmaları’ algılanabilir. Bu ayrılma esnasında bazen retinada yırtık gelişir. Hasta bu aşamada ‘kurum yağması’, ‘göz önünde karaltılar’ algılayabilir.
Retinadaki bu yırtık yerinden retinanın arkasına geçen sıvı retinayı göz duvarından ayırmaya başlar. Buna yırtıklı retina dekolmanı denir. Miyoplar, ailesinde retina dekolman öyküsü olanlarda, katarakt ameliyatı geçirmiş olanlarda, öbür gözünde retina dekolmanı geçirmiş olanlarda risk daha fazladır. Daha az oranda görülen yırtıksız retina dekolmanında ise neden göziçinde oluşmuş olan zarların kontrakte olarak retinayı göziçine doğru çekmesi (traksiyonel) veya retina altında sıvı birikmesi (seröz) olabilir.
Retina dekolmanı geliştiğinde görmede kısmi yada tam kayıp olabilir. Retina dekolmanı gelişmeden önce yırtık yada retina yırtığa neden olabilecek incelme ve bozulma alanları saptandığında bu bölgenin çevresine lazer veya dondurma (krioterapi) işlemi uygulanır. Burada amaç yırtığın etrafındaki retina tabakasının göz duvarına daha sıkı yapışmasını sağlayarak retina dekolmanının gelişimini önlemektir.
Retina dekolmanı geliştiğinde mümkün olan en kısa süre içerisinde cerrahi tedavi gerekir.
Ameliyatın geciktirilmesi başarı şansını azaltır. Ameliyatta gözün durumuna göre, gözün dış duvarına silikon bantlar yerleştirilmesi, gözün içine gaz enjeksiyonu (pnömatik retinopeksi) veya vitrektomi yöntemleri kullanılabilir. Vitrektomi sonrası göz içine gaz ya da silikon tamponatlar verilebilir. Ameliyat sonrası görmenin düzelmesi uzun vakit alabilir, düzelme tam olmayabilir. Modern cerrahi tekniklerle retina dekolmanı cerrahisinin başarı şansı % 90’nın üzerindedir. Dekolmanın tam düzelmediği hastalarda tekrar operasyon gereksinimi olabilir.