Randevu ve Bilgi Hattı: +9 0539 940 18 55
Üveit Nedir?
Gözün damar tabakasında oluşan inflamasyona üveit denilir. Tedaviden sonra da zaman zaman tekrarlayabilmektedir. Gözün ön bölümünde oluşan iridosiklit denilen iltihaplar tedaviye erken ve iyi cevap verir. Gözün arka kısmındaki iltihaplara ise arka üveit denilmektedir ve ciddi kalıcı görme kayıplarına yol açabilir.
Üveit hastalığına yol açan nedenler çoğu vakada tespit edilememektedir. Bazı vakalarda ise beraberinde romatizmal yada enfeksiyöz bir hastalık bulunabilmektedir. Bu hastalıkların arasında; sifiliz, tüberküloz, bruselloz, herpes, ve AIDS gibi enfeksiyöz hastalıklar, kollajen doku ve otoimmün kaynaklı olarak tanımladığımız sistemik hastalıklar eşliğinde de üveit görmekteyiz. Bunlara örnek olarak Türkiye’de sıklıkla Behçet Hastalığı, sarkoidoz, ankilozan spondilit, ve romatoid artrit verilebilir. Altta yatan hastalığın ortaya çıkarılması için detaylı tetkikler yapılması gerekebilir.
Üveit gözde kızarıklık, ışığa bakamama, bulanık görme veya görmede azalma, göz çevresinde ağrı, uçuşmalar şeklinde belirti verir. Hastalık merkezi bölgede ise daha çok görme azalması şeklinde bulgu verir.
Üveit Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
İzole, idiyopatik veya sistemik hastalıkların varlığında olan üveitler detaylı olarak değerlendirildikten sonra tedavi programlarına alınır. Etyolojideki hastalığın tedavisi çok önemlidir. Örneğin tüberküloz enfeksiyonu nedeni ile üveit gelişen bir hastanın üveit tedavisi ile birlikte tüberküloz enfeksiyonunun tedavisi yapılmalıdır.
Üveit tedavisinde genellikle kortikosteroid içeren damlalar ve bazen merhemler kullanılır. Ağızdan yada damardan sistemik kortikosteroid kullanılabilir, bazı durumlarda gözün çevresinden kortikosteroid enjeksiyonu da uygulanabilmektedir. Kortikosteroidler ciddi yan etkileri olan ilaçlardır, tedavisi yavaş yavaş azaltılarak kesilmelidir. Göz bebeğindeki yapışıklıkları önlemek ve göz çevresindeki ağrıyı azaltmak amacı ile göz bebeğini büyütücü damlalar kullanılırlar Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar tek başına yada kortizon ile birlikte kullanılır. Ön üveitte kortikosteroid içeren damlaların yanı sıra göz bebeğini genişletici damlalar yapışıklıkları önlemek ve göz çevresindeki ağrıyı azaltmak amacı ile kullanılırlar. Hastalığın tedavisinde yakın takip ve periyodik kontroller önem taşır.