Göz Kapağı Bozuklukları

Göz kapağı bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Oküloplastik cerrahi; göz biliminin göz kapakları, gözyaşı yolları ve orbita (göz çukuru) hastalıklarıyla ilgilenen branşıdır. Bu durumlarda göz kapağı içe dönüklükleri (entropiyum), dışa dönüklükleri (ektropiyum), göz kapağı düşüklükleri (ptozis), kirpiklerin içeri dönmesi, doğuştan ya da sonradan oluşan göz yaşı kanalı tıkanıklıklarının açılması, göz tümörü ameliyatları ve kapak spazmı durumlarında botoks uygulamaları yapılmaktadır.

Genellikle kalıtsal faktörlerle birlikte yaşlanma nedeniyle oluşan göz kapağı sarkmalarının düzeltilmesi için yapılan cerrahi girişimler blefaroplasti olarak adlandırılır.
Ptozis, üst göz kapağı düşüklüğü, doğumsal, darbe sonrasında, göz ameliyatları sonrasında yada ilerleyen yaşlarda kas zayıflığına bağlı oluşabilir. Kapak düşüklüğü (ptozis) üst gözkapağı seviyesinin normalden aşağıda olmasıdır. Doğuştan olanlarda göz kapağını kaldırmak için alın kasını kullanmak için askı kullanmak gerekir. İleri yaşta oluşan ptoz durumlarında, cerrahi olarak göz kapağını kaldıran kası kısaltmak , güçlendirmek hedeflenir.

Kirpiklerin içe dönmesi, gözün yüzeyel tabakalarında çizilme, batma, yaşarma, ağrı gibi belirtilere, ileri durumlarda korneada yara oluşmasına ve görme kaybına neden olabilir. Bu durum da cerrahi olarak kapak ve kirpikler dışarı çevirilerek düzeltilmelidir.

Yüz felci durumunda, yada entropiyum denilen alt göz kapağının dışa dönmesi durumunda göz dış etmenlere açık hale gelir ve öncelikle kuruma, daha sonrada infeksiyona oluşur. Yaşarma, batma, yanma gibi belirtiler oluşabilir. Cerrahi girişimle tekrar normal kapak pozisyonu sağlanmalıdır.

Bize Ulaşın